Jak pracuje klasická homeopatie s lidmi, které sužují psychické obtíže (v tomto případě fobie)?

Jako u všech problémů (ať už fyzických či psychických) je v homeopatii třeba ke každému člověku přistupovat zcela individuálně a neexistují stejné “osvědčené” léky na fobie pro nás pro všechny.

U tohoto chlapce byly fobie viditelně lepší už 3 týdny po podání homeopatického  léku. Nyní téměř 4 měsíce po léku jsou fobie úplně pryč, zlepšovaly se po podání léku postupně. Není to tak, že by se vůbec nebál, ale normálně o tom, čeho se předtím bál, mluví i s úsměvem. 2 měsíce po podání léku se mu objevil na kůži ekzém, který má teď více, ale už mu pomalu mizí z ruky a zůstává v genitální oblasti a na stehnech.

Na tomto případu lze i po tak krátké době jeho sledování ukázat 2 velmi důležité homeopatické zákonitosti:

1. fobie jsou co se týče hloubky poruchy organismu na úrovni emocionální. Znamená to tedy, že jsou hlouběji než potíže fyzické (např. onemocnění kůže, svalů, kostí apod.). Zároveň ale nejsou na emocionální úrovni tak hluboko jako např. deprese, apatie, úzkosti.

Fobie mají tedy co se týče léčitelnosti lepší prognózu a k tomu, aby se organismus tohoto chlapce dostal opět do stavu rovnováhy (a spolu s tím zmizely i fobie), je proto třeba použít méně homeopatických léků a jeho terapie pravděpodobně zabere kratší čas, než je tomu u jiného člověka s hlubšími psychickými obtížemi (např. bludy, apatií či depresemi).

2. pokud se po podání léku “na fobie” tento psychický problém zlepší a objeví se po něm problémy kožní (jako tomu bylo u tohoto chlapečka), je to potvrzením správnosti léku. 

Jinými slovy se potíže přesouvají z emocionální úrovně (fobie) na tu fyzickou (onemocnění kůže), jejíž narušení je méně hluboké, než když je zasažena psychika. V takovém případě buď kožní příznaky vymizí ještě v rámci reakce na původní lék (vyrážka se pak ztrácí směrem odshora dolů – v souladu s Heringovými zákony – nejdříve tedy mizí z rukou a zatím zůstává v genitální oblasti a na stehnech) nebo se vytvoří příznaky nové, podle kterých bude možné vybrat lék další. 

ZÁPIS PŘÍPADU 22.8.2019

Před více jak půl rokem se u tohoto chlapce začala objevovat spousta fobií. Bojí se pavouků, klíšťat, nemocí a hlavně špíny (3) a i sám o sebe. Míval to už jako miminko, když ho maminka něčím zašpinila (např. u krmení jídlem, musel se hned jít převléct).

Neustále řeší, co je jedovaté a co není. Vadí mu, když např. maminka sahá na prací prášek a pak sáhne na něho. Ptá se, zda po spoustě věcí může umřít. (3) Ruce si myje jenom po použití toalety tak, jak je naučený odmalička.

Když se jeho pediatrička před ním maminky zeptala na očkování na tetanus, pořád se ptal, jestli se mu něco může stát, když bude mít nějakou odřeninu, jestli se mu rána může zanítit. Toto nikdy předtím neřešil, i když se drobně poranil. Jeho spolužák měl zánět středního ucha a měl obrovský strach, že to od něj chytí.

Mívá období, kdy se nechce dotknout země ani dlaněmi, nechce ani chodit bosý. Obecně je ale velmi horkokrevný, hlavně v noci, odkopává se (3). Miluje sladké (3), kdyby bylo po jeho, nejedl by nic jiného. Potí se mu nohy (2).

Dříve nemohl jíst vajíčka a osypal se po nich ekzémem. Po Sulphuru toto zmizelo a má je rád, preferuje však, když jsou více na syrovo. Má svoji hlavu, je vzteklý, tvrdohlavý. Velmi dlouho mu trvá, než přijme někoho jako svoji autoritu. Třepí se mu nehty. (2)

Lék a ředění

Nejdůležitější u výběru léku je vždy pochopit, co přesně se s daným člověkem děje. Z jeho chování je evidentní, že je u něj prominentní strach z infekčních nemocí (zabývá se nakažením se tetanem a když měl jeho spolužák zánět středního ucha, bál se, že se od něj nakazí). Další jeho velký strach je strach ze smrti, kvůli kterému se ptá, zda může po spoustě věcí umřít. 

Největší strach z infekčních nemocí mají ve svém obraze Syphilinum a Calcarea carbonica. Oba mají úzkost o zdraví a Syphilinum má jeden velmi důležitý příznak – kvůli strachu z infekce si často umívá ruce (klidně i 100x denně), je to příznak obsedantně kompulzivní poruchy. 

Syphilinum ale nemá jeden důležitý příznak, který má toto dítě, a to je strach ze smrti – a ten má jako klíčový Calcarea carbonica. Calcarea carbonica má ve svém obraze i další příznaky, které jsou pro ni klíčové:

  • tvrdohlavost
  • třepení nehtů
  • velká chuť na sladké
  • odkopávání se v noci.

Calcarea carbonica má ve svém obraze obecně spoustu strachů a je i v 1.stupni v repertoriu v rubrice “strach z pavouků” (MIND – FEAR – spiders, of).

Dostal tedy Calcareu carbonicu v potenci 200C, 4x 3 globule pouze v jeden den. Po téměř 4 měsících je bez fobií, jejich prvotní zlepšení bylo patrné už po 3 týdnech od aplikace léku.

Zdroj obrázků: VITHOULKAS, G. Homeopatická věda. Praha: Alternativa, 1997. ISBN 80-85993-35- X, s. 40 (upraveno)